Från noll till en biljon på fem år – dags att prata om Pinduoduo

Pinduoduo

En biljon, ett tusen miljarder kronor, det är väldigt mycket pengar, nästan svårt att föreställa sig. För att få lite perspektiv kan man tänka såhär, att om man har en miljon kronor i hundralappar i en stapel så är den en meter hög, gör man samma sak med en miljard blir stapeln en kilometer hög, på motsvarande sätt blir en biljon hundra mil hög.

Det är idag färre än hundra bolag i världen som är värderade till en biljon kronor. På listan finns såklart techbolag som Amazon, Apple och Alphabet samt mer traditionella bolag som Coca Cola och Nestlé. Gemensamt för bolagen är att du känner till de flesta, men det finns ett bolag som du kanske inte har hört talats om och som snart är där.

Den kinesiska marknadsplatsen Pinduoduos börsvärde passerade nyligen 100 miljarder USD och närmar sig därmed biljonklubben med stormsteg. Inte illa för ett bolag vars marknadsplats lanserades för mindre än fem år sedan. Som många andra techbolag är värderingen primärt ett resultat av dess användarbas, vilken i Pinduoduos fall uppgår till närmare 700 miljoner aktiva användare. En omsättning på över 40 miljarder, med en 70 procentig bruttomarginal samt en tillväxttakt YoY på över 200% är inte heller att förringa.

700 miljoner aktiva användare

Man kan fråga sig varför Pinduoduo till stor del har flugit under radarn bland västerländska varumärken trots den enorma användarbasen. En förklaring till detta ligger i Pinduoduos positionering, när Tmall och JD fokuserat på en mer kapitalstark målgrupp med kända västerländska varumärken har Pinduoduos approach varit den motsatta, med hjälp av billiga produkter och grupperbjudanden (tänk Groupon) har kunder med mindre kapital, främst på den kinesiska landsbygden lockats att handla.

Principen bygger på att kunden får ett pris i appen för att köpa varan direkt, men om kunden ÄVEN kan få sina vänner att handla kan man få produkten till ett lägre pris. Redan vid en adderad kund blir priset lägre. Att erbjuda vänner att handla görs via en WeChat-koppling. Betyder denna strategi då att Pinduoduo är helt ointressant för svenska bolag som vill lyckas i Kina?

Det korta svaret är nej, med 700 miljoner aktiva användare är såklart spektrat av kunder relativt stort, även om den primära användaren inte tillhör målgruppen är basen så pass stor att den ändå blir intressant. Med ett större pris- och erbjudandefokus har Pinduoduo också potential att bli en utmärkt outletkanal.

En oberoende spelare på marknaden

Det finns en annan faktor som starkt talar för Pinduoduo, och det är det faktum att det kinesiska e-handelslandskapet nästan helt domineras av Alibaba group (Tmall och Taobao) och Tencent group (JD.com & Wechat). Dessa två företagsgrupper är verkligen rivaler och gör allt för att försvåra för varandra, exempelvis är det inte möjligt att från WeChat länka till Tmall eller Taobao. Som oberoende aktör har Pinduoduo klarat sig från den här typen av blockeringar och har ganska fritt kunnat marknadsföra sig i hela det kinesiska digitala konsumentlandskapet.

Hur Pinduoduo utvecklas i framtiden är svårt att sia om, men helt klart är att en Asienlansering är mer än bara Kina och Kina är mer än bara en lansering på Tmall. I ett mer komplext asiatiskt handelslandskap behövs en genomtänkt strategi samt bra samarbetspartners för att framgångsrikt växa sin affär. Med såväl växande befolkning som BNP är det inte en fråga OM du ska börja sälja i Asien utan När och Hur.

Vill du diskutera ecommerce + Asien och Kina? Hör av dig till mig på hans@omniarch.se