Att skicka nyhetsbrev är idag något alla företag mer eller mindre gör. Det är ett utmärkt sätt att hålla dina kunder uppdaterade om nya produkter. Nyhetsbrev kan även användas för att berätta om tillfälliga erbjudanden och rabatter eller annan information från ditt företag.
Kvalitet före kvantitet
En av det viktigaste punkterna att arbeta med när det kommer till e-postmarknadsföring är att kvalitet ska gå före kvantitet. Allt för många företag tröttar ut sina kunder med ett högt antal nyhetsbrev varje vecka. Det är inte ett bra recept på framgång då det ofta leder till irritation hos mottagaren.
Våga istället vara sparsam och arbeta med ditt innehåll i nyhetsbreven. En bra måttstock i detta sammanhang är om du säljer produkter som köps sällan; dra ner frekvensen för utskick. Däremot produkter som köps ofta, som tar slut och behöver fyllas på kontinuerligt kan mejl oftare skickas ut för.
Satsa på starka erbjudanden
På dagens marknad har kunderna blivit vana att få rabatter, därför är det viktigt att satsa på starka erbjudanden. När du lägger in ett erbjudande i din marknadsplan, se till att det är tillräckligt bra för att driva försäljning.
Att satsa på erbjudanden är en balansgång då du inte vill rea ut hela ditt sortiment om och om igen. Du vill sälja till fullpris. Så tänk över dina erbjudanden när de läggs tidsmässigt och att de är tillräckligt bra.
Ett misstag som vi ser företag göra är att utelämna incitament för att en kund ska förmås agera direkt. Det kan handla om såväl tillfälliga rabatter som erbjudanden om gratis frakt just-nu eller “få på köpet”-erbjudanden. Så förutom starka erbjudanden, framhäv incitament för att kunden ska ta action direkt efter att de sett ditt nyhetsbrev.
Vad är ett starkt erbjudande?
Ett erbjudande riktat till återkommande kunder bör överväga en rabatt på minst 20%, upp till 25-30%, på hela eller delar av sortimentet, inklusive specifika kategorier eller märken.
Tips: Håll koll på hur konkurrenterna agerar, där ni prenumererar på deras utskick för att förstå prisbild och hur de kampanjar.
Tänk på: Nivån på rabatten bör anpassas efter era marginaler och förmågan att upprätthålla rabatterade priser över tid.
Ett erbjudande riktat till nya kunder kan ha en rabattsats på 10-15% där rabatten ges vid start av en prenumeration på ett nyhetsbrev.
För nya kunder kan en rabatt på 10-15% vara tillräckligt attraktivt, exempelvis genom att erbjuda rabatten vid prenumeration på nyhetsbrevet för det första köpet.
Ett annat starkt erbjudande är att ge förtur till rabatter för befintliga medlemmar före icke-medlemmar, eller att erbjuda dubbla poäng vid köp som medlem.
Personalisera ditt innehåll
I en snabbrörlig digital värld är det lätt att prioritera bort att vara personlig. Underskatta inte nyttan med att verka för en starkare relation med dina kundgrupper. Det kan du göra inom den copy du använder i dina nyhetsbrev. Experimentera med en hjälpande, vänlig och igenkännande ton. Eller använd förnamn och signera med ditt namn och företag för en personlig känsla.
En annan viktig del är att inte glömma att nischa innehållet i nyhetsbrevet. Är det relevant nog för mottagaren? Prata inte enbart till den breda massan. Utgå från er segmentering och ta fram mer personliga erbjudanden. Det kan delas upp på de bekanta segmenten ålder, intressen, tidigare köp osv.
Var mer relevant och du kommer få mer lojala kunder som kommer tillbaka och rekommenderar företaget till andra. Glöm inte att A/B-testa nyhetsbreven. En del inom samma segment föredrar korta mejl med tydliga erbjudanden. Andra vill ha bilder och text som inspirerar. Ett tredje delsegment vill lära sig något nytt.
Lär av kundernas beteende
Alla företag sitter på massvis av data om sina kunder. Se till att använda dig av den för att bli ännu vassare i din e-postmarknadsföring. Genom att analysera er kunddata kan ni få fram insikter om exempelvis när vissa önskar få mejl. Vidare kan analysen visa vilket slags innehåll som oftast leder till köp.
Koppla på försäljningsdata och se när exempelvis en refillkort sannolikt är på väg att ta slut; skicka erbjudandet om påfyllning. Använda även er kunddata för att identifiera vilka kategorier som säljer bra under vissa tidsperioder. Möjligheterna är många. Utgå ifrån datan när ni tar beslut för olika åtgärder i er e-postmarknadsföring.
Ett exempel på hur du relativt enkelt kan använda inhämtad data för att hjälpa dig ta beslut kring dina nyhetsbrev är att göra A/B-tester. A/B-test är en vanlig metod inom e-postmarknadsföring som är värd att testa om du inte gjort det:
Där sätter du två alternativa mejl mot varandra och som skickas ut till en test-målgrupp, halva testgruppen får en annan bild och text än andra halvan. Du kan själv bestämma hur stor test-målgruppen ska vara. Resultatet från testet visar det alternativ som presterat bäst och blir det som sedan sänds ut till resterande kundgrupp. På så vis kan du testa massor av olika delar i dina nyhetsbrev som tidpunkter, copy, bildmaterial m.m. för att vässa din e-postmarknadsföring.
Ge inte upp den inaktiva kundbasen
Sist men inte minst, ta en titt på den inaktiva kundbasen. Kanske finns det kunder du kan aktivera igen? Efter två år så ska varje företag rensa ut de kunder som inte varit aktiva, men innan den tiden har runnit ut har du möjlighet att få dem att återkomma.
Ett exempel på att återaktivera en kund kan vara specifika erbjudanden och rabatter. Ett annat kan vara att få något på köpet, extra poäng i en kundklubb, stylingtips eller mer information om ditt företags fördelar. Testa dig fram och hitta vad som fungerar för ditt företag.
Desto fler vilande kunder, desto fler chanser att öka intäkterna, spara pengar på kundförvärv och förbättra lojalitetsnivån – allt på en gång!
Summering i punktlista:
- Skicka inte för många nyhetsbrev till dina kunder, färre men värre. Arbeta också igenom vad för innehåll du skickar ut.
- Om du som företag har ett starkt erbjudande, visa det och andra incitament för köp. Se också över att dina erbjudanden är tillräckligt attraktiva.
- Var personlig mot dina kunder, det gäller allt från copy och bilder till hur du segmenterar ditt nyhetsbrev efter intressen, ålder, vart de bor, tidigare köp och annat. Det viktigaste är igenkänning och att det tillför kunden något i stunden.
- Backa alltid upp dina beslut med data. Arbetar du datadrivet kommer du lära dig mer om vad dina olika kundgrupper önskar få i ett nyhetsbrev.
- Ta en närmare titt den den inaktiva kundbasen, det kan finnas kunder som ligger “vilande” och kan återaktiveras med hjälp av olika kreativa insatser.
Glöm inte: E-postmarknadsföring är bara en del av pusslet! Det viktigaste för en effektiv hantering av kundrelationer är att lyssna noga på dina kunders behov och åtgärda dem därefter – oavsett om det är via e-post eller annan kanal spelar ingen roll så länge de hittar det de letar efter!
Hitta och skala upp lönsamma segmentGross Margin 1+2+3 Calculator
Redo att växla upp?
Vi hjälper dig!
Vi är passionerade inför att se, möta och hjälpa dig med dina digitala utmaningar. Ta del av våra beprövade strategier och få hjälp att växa till nya höjder. Vill du vara en del av vår framgångsresa? Boka ett möte så berättar vi mer!