Vässa dina nyhetsbrev till nästa nivå

Nyhetsbrev har funnits sen Internets begynnelse. Att skicka nyhetsbrev är idag något alla företag mer eller mindre gör. Det är ett utmärkt sätt att hålla dina kunder uppdaterade om nya produkter. Nyhetsbrev kan även användas för att berätta om tillfälliga erbjudanden och rabatter eller annan information från ditt företag.

Vad många företag glömmer bort är att fortsätta arbeta med ständiga förbättringar och hela tiden vässa sin e-postkanal. Därför kommer här några tips på vägen hur du ska tänka när du sätter strategin för nyhetsbrev.

Sofie Larsson, Email & Content Consultant hos Omniarch

Kvalitet före kvantitet 

En av det viktigaste punkterna att arbeta med när det kommer till e-postmarknadsföring är att kvalitet ska gå före kvantitet. Allt för många företag tröttar ut sina kunder med ett högt antal nyhetsbrev varje vecka. Det är inte ett bra recept på framgång då det ofta leder till irritation hos mottagaren.

Våga istället vara sparsam och arbeta med ditt innehåll i nyhetsbreven. En bra måttstock i detta sammanhang är om du säljer produkter som köps sällan; dra ner frekvensen för utskick. Däremot produkter som köps ofta, som tar slut och behöver fyllas på kontinuerligt kan mejl oftare skickas ut för.

Satsa på starka erbjudanden

På dagens marknad har kunderna blivit vana att få rabatter, därför är det viktigt att satsa på starka erbjudanden. När du lägger in ett erbjudande i din marknadsplan, se till att det är tillräckligt bra för att driva försäljning.

Att satsa på erbjudanden är en balansgång då du inte vill rea ut hela ditt sortiment om och om igen. Du vill sälja till fullpris. Så tänk över dina erbjudanden när de läggs tidsmässigt och att de är tillräckligt bra.

Ett misstag som vi ser företag göra är att utelämna incitament för att en kund ska förmås agera direkt. Det kan handla om såväl tillfälliga rabatter som erbjudanden om gratis frakt just-nu eller “få på köpet”-erbjudanden. Så förutom starka erbjudanden, framhäv incitament för att kunden ska ta action direkt efter att de sett ditt nyhetsbrev.

Så vad är ett starkt erbjudande? Sofie Larsson, Email och Content Consultant på Omniarch säger:

Jag skulle säga att ett starkt erbjudande ut mot tidigare medlemmar som handlar mer eller mindre frekvent är minst 20% uppåt 25-30% på allt eller delar av sitt sortiment/kategorier/vissa varumärken. Här kan kunskap om hur konkurrenterna arbetar vara en stor fördel, se till att ni är mottagare av de erbjudanden som era konkurrenter sänder ut. Vidare beror graden av rabatt också på era egna marginaler och förmåga att leverera till rabatterat pris över tid.

För exempelvis förstagångskunder kan en rabatt på 10-15%% räcka vid t ex “prenumerera på nyhetsbrevet o få rabatt på ditt första köp”. Ett starkt erbjudande kan också vara en förtur till rabatter innan andra får den, t ex som medlem före icke medlem eller ett erbjudande om dubbla poäng när du handlar som medlem.

Personalisera ditt innehåll 

I en snabbrörlig digital värld är det lätt att prioritera bort att vara personlig. Underskatta inte nyttan med att verka för en starkare relation med dina kundgrupper. Det kan du göra inom den copy du använder i dina nyhetsbrev. Experimentera med en hjälpande, vänlig och igenkännande ton. Eller använd förnamn och signera med ditt namn och företag för en personlig känsla.

En annan viktig del är att inte glömma att nischa innehållet i nyhetsbrevet. Är det relevant nog för mottagaren? Prata inte enbart till den breda massan. Utgå från er segmentering och ta fram mer personliga erbjudanden. Det kan delas upp på de bekanta segmenten ålder, intressen, tidigare köp osv.

Var mer relevant och du kommer få mer lojala kunder som kommer tillbaka och rekommenderar företaget till andra. Glöm inte att A/B-testa nyhetsbreven. En del inom samma segment föredrar korta mejl med tydliga erbjudanden. Andra vill ha bilder och text som inspirerar. Ett tredje delsegment vill lära sig något nytt.

Lär av kundernas beteende 

Alla företag sitter på massvis av data om sina kunder. Se till att använda dig av den för att bli ännu vassare i din e-postmarknadsföring. Genom att analysera er kunddata kan ni få fram insikter om exempelvis när vissa önskar få mejl. Vidare kan analysen visa vilket slags innehåll som oftast leder till köp.

Koppla på försäljningsdata och se när exempelvis en refillkort sannolikt är på väg att ta slut; skicka erbjudandet om påfyllning. Använda även er kunddata för att identifiera vilka kategorier som säljer bra under vissa tidsperioder. Möjligheterna är många. Utgå ifrån datan när ni tar beslut för olika åtgärder i er e-postmarknadsföring.

Ett exempel på hur du relativt enkelt kan använda inhämtad data för att hjälpa dig ta beslut kring dina nyhetsbrev är att göra A/B-tester. A/B-test är en vanlig metod inom e-postmarknadsföring som är värd att testa om du inte gjort det:

Där sätter du två alternativa mejl mot varandra och som skickas ut till en test-målgrupp, halva testgruppen får en annan bild och text än andra halvan. Du kan själv bestämma hur stor test-målgruppen ska vara. Resultatet från testet visar det alternativ som presterat bäst och blir det som sedan sänds ut till resterande kundgrupp. På så vis kan du testa massor av olika delar i dina nyhetsbrev som tidpunkter, copy, bildmaterial m.m. för att vässa din e-postmarknadsföring.

Ge inte upp den inaktiva kundbasen

Sist men inte minst, ta en titt på den inaktiva kundbasen. Kanske finns det kunder du kan aktivera igen? Efter två år så ska varje företag rensa ut de kunder som inte varit aktiva, men innan den tiden har runnit ut har du möjlighet att få dem att återkomma.

Ett exempel på att återaktivera en kund kan vara specifika erbjudanden och rabatter. Ett annat kan vara att få något på köpet, extra poäng i en kundklubb, stylingtips eller mer information om ditt företags fördelar. Testa dig fram och hitta vad som fungerar för ditt företag.

Desto fler vilande kunder, desto fler chanser att öka intäkterna, spara pengar på kundförvärv och förbättra lojalitetsnivån – allt på en gång! 

Summering i punktlista:

  • Skicka inte för många nyhetsbrev till dina kunder, färre men värre. Arbeta också igenom vad för innehåll du skickar ut. 
  • Om du som företag har ett starkt erbjudande, visa det och andra incitament för köp. Se också över att dina erbjudanden är tillräckligt attraktiva.
  • Var personlig mot dina kunder, det gäller allt från copy och bilder till hur du segmenterar ditt nyhetsbrev efter intressen, ålder, vart de bor, tidigare köp och annat. Det viktigaste är igenkänning och att det tillför kunden något i stunden.
  • Backa alltid upp dina beslut med data. Arbetar du datadrivet kommer du lära dig mer om vad dina olika kundgrupper önskar få i ett nyhetsbrev.
  • Ta en närmare titt den den inaktiva kundbasen, det kan finnas kunder som ligger “vilande” och kan återaktiveras med hjälp av olika kreativa insatser. 

Glöm inte: E-postmarknadsföring är bara en del av pusslet! Det viktigaste för en effektiv hantering av kundrelationer är att lyssna noga på dina kunders behov och åtgärda dem därefter – oavsett om det är via e-post eller annan kanal spelar ingen roll så länge de hittar det de letar efter!

Expertstöd värt 1 miljon kronor!Väx er E-handel med Omniarch Growth Program

Programmet ger svenska bolag chansen att tillsammans med branschens främsta experter applicera beprövad way of working och best practice för att maximera potentialen i en digital affär.
Skicka ansökan före 31/5 -23

Redo att växla upp?
Vi hjälper dig!

Vi brinner för målmedveten affärsutveckling i en digital värld och hjälper dig att växla upp genom välbeprövade strategier. Vill du vara en del av vår framgångsresa? Boka in ett möte, så berättar vi mer!

Kontakta Omniarch