Varför du ska satsa på digital tillgänglighet för din e-handel

Digital tillgänglighet blir ett lagkrav 28 juni 2025, och nu är det hög tid att börja arbeta med din e-handelssajt för att möta dessa krav.

Genom att göra din webbplats tillgänglig för alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar, kan du förbättra användarupplevelsen och stärka ditt varumärke. Den här artikeln förklarar varför det är viktigt att börja nu och hur du kan anpassa din e-handelssajt för att göra den mer tillgänglig.

Ökad försäljning och konvertering:

Digital tillgänglighet förbättrar användarupplevelsen för alla. Ju enklare och mer tillgänglig din e-handel är, desto fler kunder kommer att kunna använda och handla från din webbplats. Digital tillgänglighet påverkar även fler än du kanske tror. Många människor, inklusive de med tillfälliga funktionsnedsättningar eller äldre användare, har behov av tillgängliga webbplatser. Genom att göra din webbplats tillgänglig kan du nå en bredare publik och öka din kundbas​​.

Minskad belastning på kundtjänst:

När din webbplats är lätt att använda för alla, kommer färre kunder att stöta på problem och behöva kontakta kundtjänst. Detta minskar belastningen på kundtjänst och förbättrar svarstiderna för alla kunder​​.

Starkt varumärke:

Genom att visa att ditt företag värdesätter tillgänglighet, stärker du ditt varumärke. Att vara inkluderande och visa att du bryr dig om alla dina kunder, oavsett deras förmågor, ger en positiv bild av ditt företag​​.

Efterlevnad av lagkrav:

EU:s tillgänglighetsdirektiv kräver att alla e-handlare uppfyller tillgänglighetskraven senast juni 2025. Att vara proaktiv och börja arbeta med tillgänglighet nu hjälper dig att undvika framtida juridiska utmaningar.

Hur säkerställer du att din e-handel uppfyller kraven på tillgänglighet?

På sajten digin.nu, som drivs gemensamt av myndigheterna Post- och telestyrelsen (PTS), Myndigheten för digital förvaltning (Digg), Myndigheten för delaktighet (MFD) och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), finns mycket information på ämnet och vi ger här exempel på hur du praktiskt kan arbeta för att svara upp till fyra grundläggande principer: Perceivable, Operable, Understandable, och Robust:

1. Perceivable (Märkbar)

 • Textalternativ för bilder: Använd alt-attribut för alla bilder så att skärmläsare kan beskriva innehållet.
 • Alternativ för multimedia: Tillhandahåll textning för videor och beskrivningar för ljudinnehåll.
 • Använd färger med hög kontrast: Se till att texten står ut tydligt mot bakgrunden, och använd färgkontrastverktyg för att verifiera detta. Enligt WCAG 2.1 bör kontrastförhållandet vara minst 4.5:1 för vanlig text och 3:1 för stor text. Här är några tjänster och verktyg som kan bistå vid analys och verifiering av färgkontrast: WebAIM Contrast Checker, Contrast Ratio.
 • Strukturerad och semantisk HTML: Använd korrekta HTML-element (t.ex. H1-H6 för rubriker) för att säkerställa att innehållet är logiskt strukturerat.

2. Operable (Användbar)

 • Navigerbar med tangentbord: Se till att alla funktioner kan användas med tangentbordet. Testa med tab-tangenten för att se att alla interaktiva element kan nås.
 • Tillräckligt med tid för att läsa och använda innehåll: Undvik tidsbegränsningar där möjligt, eller ge användaren möjlighet att förlänga tidsgränser.
 • Undvik innehåll som orsakar anfall: Blinkande innehåll bör undvikas eller begränsas för att inte orsaka anfall hos personer med fotosensitiv epilepsi.
 • Tydliga länkar och knappar: Se till att länkar och knappar är tydligt märkta och lätta att förstå.

3. Understandable (Förståelig)

 • Förutsägbar navigation: Håll navigationen konsekvent på hela webbplatsen.
 • Läsbar text: Använd ett klart och enkelt språk. Tillhandahåll förklaringar för jargong och ovanliga ord.
 • Formulär med tydliga etiketter: Använd etiketter (labels) för alla formulärfält och ge exempel på korrekt ifyllning.
 • Felsökningsmeddelanden: Förklara fel på ett tydligt och hjälpsamt sätt när användare gör misstag i formulär.

4. Robust

 • Kompatibel med olika enheter och hjälptekniker: Använd standardkompatibel HTML och CSS, och testa med olika skärmläsare och webbläsare.
 • Validera koden: Använd valideringsverktyg för HTML och CSS för att säkerställa att koden är korrekt och följer standarder.
 • ARIA: Använd ARIA (HTML-attribut som skärmläsare kan använda) och attribut för att förbättra interaktionen med hjälpmedelstekniker.

Verktyg och resurser för tillgänglighet

 • Automatiserade testverktyg: Använd verktyg som WAVE, Axe eller Lighthouse för att automatiskt kontrollera tillgänglighet.
 • Manuella test: Inkludera användare med olika typer av funktionsnedsättningar i användartester för att få direkt feedback.

Ja, Omniarch kan hjälpa dig på vägen

Använd vårt kontaktformulär nedan och skriv i meddelanderutan att du söker hjälp med digital tillgänglighet för din e-handel.

Få vår Gross Margin 1+2+3 CalculatorHitta och skala upp lönsamma segment med GM3

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev och få vår GMn-kalkylator i vändande post.
Download our GM1 GM2 GM3 Calculator

Redo att växla upp?
Vi hjälper dig!

Vi är passionerade inför att se, möta och hjälpa dig med dina digitala utmaningar. Ta del av våra beprövade strategier och få hjälp att växa till nya höjder. Vill du vara en del av vår framgångsresa? Boka ett möte så berättar vi mer!

Tala med Omniarch - tillväxtbyrå för E-handel