Flexible-first för The Omniarchers redan före pandemin

Definitionen av hur framtidens arbetsmiljöer kommer att se ut är i ständig rörelse. En del förespråkar en återgång till pre-corona, andra pekar på det omöjliga i att backa tiden och somliga blickar istället framåt mot en hybrid, där hemmakontoren ökar i styrka och samlingen av personalen på renodlade kontor fasas ut. För oss på Omniarch har vi jämte kraftig tillväxt på personalsidan redan från start anammat en hybrid av remote-first; flexible-first. där vi i skrivande stund har ett kontor i centrala Stockholm utifrån att ledningen och flera av våra medarbetare bor där (i Stockholm, inte på kontoret). 

Många medarbetare i vårt team bor dock inte i Stockholm. En del har aldrig satt sin fot på kontoret trots att de varit del av The Omniarchers under flera månader. Det beror dels på pandemin men också för att vi ser ett värde i att förädla teamet utifrån kompetens i första hand. Var en medarbetare befinner sig rent fysiskt är sekundärt.

De som valt Omniarch kommer med ett digitalt mindset från början. Det har öppnat upp för att söka kompetens först och geografisk plats i andra hand, om det senare ens ges relevans i uppbyggnaden och förstärkningen av The Omniarchers.

– När vi går ut offentligt eller via back channels att vi söker fler medarbetare är matchningen mellan våra behov och kandidatens erfarenhet samt kompetens det primära. Ja, vi har ett kontor i Stockholm och i Göteborg för den som bor i närheten och som vill sitta tillsammans med oss. Vi kan säga att arbetsplatsens bas är Stockholm och Göteborg men du kan lika gärna jobba från Åre, London eller varsomhelst i Sverige. Digitaliseringen inom e-handel har kommit så långt att du inte behöver befinna dig fysiskt hos en kund för att leverera tillväxthöjande actions. Men visst, när allt fler blir vaccinerade kommer vi förmodligen att se en återgång till hur vi verkade pre-corona, där vissa möten och events, externa som interna, helt enkelt gör sig bäst i person och inte via en skärm, säger Daniel Aronowitsch, CBDO på Omniarch.

Björn Sennbrink, Content Manager, ger sin syn på Omniarchs distribuerade team:

Efter över ett decennium med konsultarbete på distans har jag lärt mig att det inte är en stötesten att inte träffas fysiskt. Jag är ofta mer produktiv när jag jobbar hemifrån eftersom jag slipper tid för pendling och onödiga avbrott. Mina kollegor möter jag via video, Slack eller e-post, vilket är likt min tidigare erfarenhet som frilansande konsult. Ett uppmuntrande och vägledande ledarskap och flexibilitet ger mig möjlighet att skapa en god balans mellan arbete och fritid.

Många digitala yrkesverksamma delar Björns upplevelse. På LinkedIn har man sett människor som arbetar hemifrån. Några har tagit distansjobbet fullt ut och bosatt sig i husbil eller tält i fjällen. Dagens teknik gör det möjligt att jobba överallt, och med nya innovationer som Starlink ges fler platser i bra internetuppkoppling.

Teknik är viktig, men sociala aspekter är avgörande för att bygga relationer. Inget kan ersätta ett personligt möte. Vi är skapta att vara sociala och när vi tvingas digitalisera våra professionella relationer försvinner kroppsspråk och informella möten som hjälper oss att knyta an till kollegor och kunder.

Samanta Morgenstern, Senior E-commerce Consultant, utvecklar: 

När pandemin inleddes blev fler mer skenbart produktiva och definitivt mer upptagna eftersom allt kallprat, alla små sociala interaktioner på väg in i konferensrum, i trappan eller i de gemensamma utrymmena eliminerades; istället krävde varje typ av synkronisering ett avsatt möte. Onlinemötena lämpar sig inte heller för kallprat utan har en mer fokuserad karaktär. Efter ett tag smög sig dock känslan av att vara oförankrad in. Är jag fortfarande en del av helheten? Jobbar jag i rätt riktning? Jag tror att många bolag underskattade effekten av att de informella avstämningarna helt försvann.

Hong Kong calling: 

Hans Edlund, COO och Partner på Omniarch, hade i över ett år sin hemvist i Hong Kong. Ingen, förutom någon enstaka, hade under 2020/2021 förmånen att träffa Hans i person fram till kickoffen i augusti 2021.

Trots ett fysiskt avstånd om ca 800 mil ledde Hans Edlund Omniarch-teamets arbete och för de som mötte Hans i Google Meet så hade han lika gärna kunnat sitta i byggnaden bredvid.

– Att jobba från Hong Kong har haft sina utmaningar med tanke på tidsskillnaden. Samtidigt fanns det såklart fördelar, när mina kollegor i Sverige låg och sov hade jag redan möjlighet att fokusera på mina projekt. Utmaningen var givetvis att det blev ganska många sena möten.

Att leda på distans: 

Omniarchs VD Pelle Pettersson har sen unga år befunnit sig i gränslandet mellan management och operativa framgångar. Han har en gedigen erfarenhet av att driva tillväxt i andras bolag och med Omniarch fått realisera insikter med det egna teamet:

– Det är en stor utmaning att växa ett bolag med så stor del av medarbetarna på distans. När vi gick in i pandemin var vi ett dussin. Vi hade kunnat ses i person och så över en natt kunde vi inte det längre. Ett år senare har vi tredubblat personalen, fått vara med på en fartfylld intern tillväxt och innan vi i augusti 2021 körde vår äventyrs-kickoff var det flertalet som jag inte träffat i person tidigare. Månatliga one-on-ones i alla ära men att kunna mötas i person är svårslaget i jämförelse med att ses i videomöten eller höras på telefon.

Omniarch Adventure Kickoff ägde rum på Äventyrens ö, en kort båttaxiresa från Skeppsdal nordost om Åkersberga. Äntligen hade vi förmånen att mötas i person, lära känna varandra och utmana oss själva fysiskt på äventyrsbanan + socialisera på ett vis som varit omöjligt tidigare, där vi varit begränsade av räckvidden hos de digitala verktygen.

– Det är med en glädjetår i ögat som jag nu kan blicka bakåt och se vad teamet åstadkommit. Vi har börjat mogna som bolag och en organisationsförändring i början av 2021 har skapat en organisatorisk plattform att bygga vidare på. Samtidigt är vi något av en startup där vi jobbar med ständiga förbättringar och ifrågasätter om nulägets sätt att arbeta ska vara eller förädlas.

– Vad jag ser som framgång i att växa ett bolag med medarbetare på distans handlar om att aldrig släppa taget. Det är på-med-klättersele ala zip-line på kickoffen som gäller varje dag. Slack-kanalerna är aktiva på daglig basis, ett telefonsamtal är en armlängds avstånd bort och jag som VD jonglerar tillväxt med återkommande check-ins. Jag känner även tacksamhet över förmånen att få ha kollegor som i sig själva finner motivationen att fortsätta driva på, även om jag från tid till annan av affärsmässiga skäl inte är lika tillgänglig numer som när vi bara var ett dussin Omniarchers.

Omniarch som bolag hade redan före pandemin ett synsätt som främjade flexibilitet kring medarbetarens val av fysisk plats för arbetets utförande. Pelle Petterson, VD:

– När vi startade Omniarch hade vi (och har fortfarande) en grundsyn på arbetsplatsen, som den plats där en medarbetare är mest effektiv. Om det en dag är något av våra kontor, hemma eller på fjället spelar ingen roll så länge personen levererar ett resultat. Jag tror att vi även fortsättningsvis kommer att få se modeller för arbete med en högre grad av flexibilitet ur våra perspektiv som arbetsgivare.

– Fast viktigt att inte glömma bort är att när vi förespråkar en hög grad av flexibilitet kommer det även med ett stort ansvar på oss som ledare. En medarbetare som många dagar i sträck levererar digitalt behöver den personliga återkopplingen. Därför jobbar jag med en modell där jag minst en gång per månad sitter ner och har avstämningar, identifierar behov kring hur jag kan hjälpa en medarbetare och med kunskapsdelning som en primär KPI hos oss skapas möjlighet för den som vill att mötas digitalt flera gånger varje månad. Vi har även månadsmöten online där alla får del av hur vi utvecklas som bolag. Det senare är extra viktigt att dela när vi ses så sällan.

– Från mitt perspektiv som VD för Omniarch tycker jag det är viktigt att framhålla att vi förespråkat flexibilitet redan från start. Pandemins verkningar i samhället och framtvingandet av distansarbete för många påverkade såklart oss också. Vad vi kunde se var dock en fortsatt hög leveransförmåga från hela teamet, trots att vi möttes allt mer sällan. Nu när vi börjar skönja post-corona håller vi fast vid grundtanken om att en medarbetare förväntas jobba från den plats där han eller hon är som mest effektiv. Arbetsplatsen kan vara var som helst, avslutar Pelle Petterson.


Texten ursprungligen publicerad i Omniarch:s pressrum 2021-09-14, här i en omarbetad och något nedkortad version.

Få vår Gross Margin 1+2+3 CalculatorHitta och skala upp lönsamma segment med GM3

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev och få vår GMn-kalkylator i vändande post.
Download our GM1 GM2 GM3 Calculator

Redo att växla upp?
Vi hjälper dig!

Vi är passionerade inför att se, möta och hjälpa dig med dina digitala utmaningar. Ta del av våra beprövade strategier och få hjälp att växa till nya höjder. Vill du vara en del av vår framgångsresa? Boka ett möte så berättar vi mer!

Tala med Omniarch - tillväxtbyrå för E-handel