TikTok: Ofantlig potential värd att utforska?

Du som digitalt bevandrad CMO kan inte ha undgått TikTok och dess spin-offs i form av Shorts, Reels m fl. Det är videos med tillhörande taggar, trender och nischade influencers uppblandat med de som inte har samma kommersiella framtoning. TikTok är för människor som publicerar för att det är underhållande, informerande och för att det kan stärka varumärken. Inte helt olikt således hur det är på plattformar som Instagram eller Facebook.

TikTok är en global app och i Sverige upptar den inte lika mycket tid som mer etablerade kanaler (Instagram m fl). Men det är inte en anledning till att strunta i tjänsten, snarare är det en möjlighet att börjar experimentera med TikTok som en del i marknadsmixen. Särskilt om du företräder ett varumärke eller bolag som har en yngre målgrupp. För det är ungdomar i högstadiet och gymnasiet som använder TikTok mest av alla åldersgrupper, enligt rapporten Svenskarna och internet 2021.

TikTok öppnade i början av 2021 ett kontor i Stockholm, basen för TT Nordics. Uppgiften för Stockholmskontoret är att ge stöd till varumärken, annonsörer och små samt medelstora företag som vill jobba mer med marknadsföring på plattformen, enligt ett pressmeddelande. Det öppnar för svenska bolag att vara mer aktiva på TikTok genom betald synlighet.

Fast än så länge är det, enligt Joella Skoogh (föreläsare och utbildare i sociala medier), något av ett pyjamasparty på TikTok och den organiska räckvidden är fortsatt god:

“Det finns absolut en risk att TikTok likt andra plattformar minskar på den organiska räckvidden för att företag ska annonsera. Men än så länge går det att nå ut brett utan att annonsera. TikTok vill placera användarnas behov i första rummet, vilket innebär att bra, kreativt innehåll prioriteras och visas för rätt målgrupper.”

Och det content som du ska söka eftersträva att skapa är TikToks, inte annonser. #MakeTikToks, har varit ett mantra från tjänsten i över ett år och går ut på att som bolag bli en del av gemenskapen. Välpolerade reklamfilmer är inte vad #MakeTikToks handlar om.

“’Dont Make Ads. Make TikToks.’ is designed to inspire making TikToks over ads so brands can realise the immense potential of TikTok for themselves, achieving greater engagement and satisfaction as a result.”

Vad TikTok själva säger är att varumärken kommer att kunna realisera en ofantlig potential på plattformen. Det sägs leda till högre engagemang och tillfredsställelse som resultat. På svenska; vad TikTok säger är att de vill tjäna pengar. De säger också att de vill lyfta möjligheterna att publicera innehåll som inte känns som en annons. Helt i linje med sitt mantra om #MakeTikToks.

Du som marknadsansvarig vet att det blivit svårare att penetrera det digitala bruset. Social media-tjänster är inget undantag där användare enkelt kan scrolla förbi, rapportera eller iallafall dölja en annons. Detta är ingen nyhet för tjänsteleverantörerna och anpassningar av annonsformaten sker ständigt. Ett sätt att motverka förbiscrollandet av annonser är att skapa annonser som i sig själva inte är uttalat annonser. Det har vi redan i form av influencer marketing och sponsring i både den digitala samt den fysiska världen. 

Joella Skoogh om potentialen för varumärken på TikTok: 

Eftersom plattformen ännu inte övergått till mer av en modell där du måste betala för räckvidd, är möjligheterna fortfarande mycket stora att få hög organisk räckvidd. Många av de kunder jag möter har hört talas om TikTok, men de flesta har inte spenderat särskilt mycket tid på appen – om ens överhuvudtaget. Därav finns det fortfarande ganska låg förståelse för hur plattformen kan bidra till att uppnå marknadsföringsmålen. 

Så här säger marknadschefen för ett svenskt D2C-varumärke inom mode med yngre kvinnor som primär målgrupp:

Vårt initiala mål med att jobba med TikTok-plattformen var att undersöka dess eventuella inverkan på trafikdata och försäljning. Vi ville helt enkelt testa för att se om vi kunde få en positiv effekt. Vi såg arbetet som ett test och vi hade inga massiva förväntningar. Det visade sig att det inte var några problem att få tillräckliga mängder för att mäta. Bounce rate var dock väldigt hög och conversion rate var väldigt låg. Jämfört med Instagram var CTR snarlikt med skillnaden att konverteringsgraden var mycket lägre för TikTok-trafiken.

Marknadschefens erfarenheter av att använda TikTok för tankarna vidare till vilken roll som TikTok kan tänkas spela som en av flera kanaler under kundresan. TikTok lyfter på sin egen webbplats, såklart, bolag som genom att skapa TikToks snarare än annonser lyckats bättre med att nå ut till sina målgrupper. 

Det är ingen vetenskap, att du som mindre aktör kan se en tillväxt genom att nyttja social media för synlighet, word-of-mouth etc. Du landar dock till slut i att du måste upprätthålla produktionen av content som målgruppen förväntar sig. Det kräver en strategi och förverkligande av strategin. Dina konkurrenter är bara en svajpning bort. Konkurrensen på TikTok är dessutom inte bara andra bolags marknadsförda videos utan också det organiska materialet.

Ett sätt att jobba med TikTik Commerce är att bli en aktiv användare av plattformen. Börja följa aktuella trender, skapa innehåll och publicera, gör det inte krångligare än vad det behöver vara. Ni har sannolikt redan en god känsla för det kreativa för Instagram. Använd de resurserna för att även publicera på TikTok.

Joella Skoogh igen:

“Innehåll på TikTok ska vara underhållande, inspirerande eller utbildande. Om man skapar innehåll som är riktat för målgruppen och anpassat för TikTok som plattformen så ökar chanserna för att man faktiskt når målgruppen organiskt. Det finns också många nischade intressen på TikTok som jag rekommenderar att man tar en titt på. Allt för att hitta inspiration till både sitt organiska och betalda innehåll.

“Och om du identifierar att er målgrupp finns på TikTok så rekommenderar jag verkligen att testa plattformen. Det är fortfarande billigt att annonsera på TikTok samtidigt som du också kan testa att nå ut med organiskt innehåll.”

Få vår Gross Margin 1+2+3 CalculatorHitta och skala upp lönsamma segment med GM3

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev och få vår GMn-kalkylator i vändande post.
Download our GM1 GM2 GM3 Calculator

Redo att växla upp?
Vi hjälper dig!

Vi är passionerade inför att se, möta och hjälpa dig med dina digitala utmaningar. Ta del av våra beprövade strategier och få hjälp att växa till nya höjder. Vill du vara en del av vår framgångsresa? Boka ett möte så berättar vi mer!

Tala med Omniarch - tillväxtbyrå för E-handel