Bara smulor kvar när jättarna tar en större del av kakan?

Facebook och Instagram är sociala medier, Google är en sökmotor och Amazon är en e-handel. För några år sedan var det enkelt att dela upp dessa jättar i olika kategorier...

Facebook och Instagram är sociala medier, Google är en sökmotor och Amazon är en e-handel. För några år sedan var det enkelt att dela upp dessa jättar i olika kategorier. Även om klassificeringarna ovan fortfarande är sanna är det tydligt att stora förändringar är på gång.

Google har sedan länge haft Gmail, Youtube och Google Shopping. På senare tid har de lanserat Google Home (som ett svar på Amazons Alexa). Nyligen lanserades den senaste uppdateringen av Gmail, med stöd för AMP, vilket till exempel möjliggör att e-handla och att fylla i formulär direkt i din inkorg.

Amazon har förutom nämnda Alexa, utvidgat Amazon Prime med mycket mer egenproducerat innehåll, utökat möjligheterna till marknadsföring på Amazon och de tjänar stora pengar på sina datacenter, Amazon Web Services.

Facebook (vilka också äger Instagram) ligger inte heller på latsidan, de lanserar sitt Marketplace på allt bredare front och för några veckor sedan lanserades Instagram Shopping med checkout direkt i appen.

När man lyfter blicken på detta sätt är det enkelt att se att alla egentligen gör samma sak: de satsar mer och mer på att bli en allt större del av sina användares vardag och på att kontrollera en större del av köpresan (helst äga hela).

Hur ska då du som retailer eller brand förhålla dig till det här och vad blir din roll? Gemensamt för alla nämnda aktörer ovan är att de vet mycket om sina användare och de är duktiga på att använda den datan. Vad som också är gemensamt är att de jobbar med otroligt breda kundgrupper.

Att som enskild retailer tro att man kommer ha mer data och vara bättre på att nyttja den än dessa jättar är nog naivt, här gäller det att jobba smartare. Det innebär såklart inte att du ska sluta jobba datadrivet.

Kundernas förväntansnivå kommer att höjas hela tiden och förmågan att kunna nyttja sin kunddata för ökad relevans kommer att bli en hygienfaktor. Men det kommer förmodligen vara väldigt svårt att utkonkurrera dessa jättar genom att bli bättre än dem på att använda kunddata.

Differentiering är såklart nyckeln, har du ett eget varumärke gäller det såklart att fylla det med tydlig kundnytta som särskiljer dig från konkurrenterna. Gör du det kan du själv kontrollera var och hur ditt varumärke säljs. Att jobba med exklusiva produkter i sina egenägda kanaler är ett sätt att få kunderna handla direkt av dig, en attraktiv kundklubb kan vara ett annat.

Jättarnas globala approach ger en annan given konkurrensfördel; lokalisering. Att sälja allt för alla över hela världen ger givetvis en tydlig möjlighet att utkonkurrera dessa globala aktörer med en bra lokalanpassning. Lokala frakt och betalsätt, snabbare leveranser och lokal kundservice kan vara några vägar att gå.

Den stora möjligheten i en global värld är att även en liten del av marknaden kan bli en stor affär. Istället för att slåss mot de stora om kakan kanske det är bättre att rikta in sig på smulorna, om kakan är stor blir det också mycket smulor.

När livet ger dig citroner ska du göra lemonad, varför inte göra dammsugare av smulorna?

Du kanske också gillar

Redo att växla upp?
Vi hjälper dig!

Vi brinner för målmedveten affärsutveckling i en digital värld och hjälper dig att växla upp genom välbeprövade strategier. Vill du vara en del av vår framgångsresa? Boka in ett möte, så berättar vi mer!