Viktiga områden för E-handel 2023+

E-handelsbranschen är i ständig förändring, och företag måste ligga steget före för att lyckas.

2023 och inför 2024 finns det ett antal nyckelområden där e-handelsföretag kan förbättras för att ge en bättre kundupplevelse och öka försäljningen samt driva på för lönsam digital tillväxt.

Personalisering

Personalisering är en av de viktigaste trenderna inom e-handel just nu. Genom att använda maskininlärning, AI och big data kan företag skapa personliga shoppingupplevelser för kunder som är mer relevanta och engagerande. Detta kan göras genom att rekommendera produkter som kunder är benägna att vara intresserade av, erbjuda rabatter och kampanjer baserat på tidigare köphistorik, och skicka personliga e-postmeddelanden och notiser.

– Marknadsplatsen Zalando har under 2023 lanserat en tjänst för kunder i Tyskland, Österriker och Schweiz som hjälper kunderna att få rättvisande rekommendationer, baserat på deras kroppsform och personliga mått. Genom att ta två bilder iförda tajta kläder kan Zalando köra de bilderna genom en AI-motor och öka styrkan samt relevansen i de personligt anpassade rekommendationerna.

Automatisering

Automatisering är ett annat nyckelområde där e-handelsföretag kan förbättras. Genom att automatisera processer som orderhantering, kundtjänst och lagerhantering kan företag förbättra effektiviteten och minska kostnaderna. Detta frigör anställda att fokusera på mer strategiska uppgifter, såsom kundservice och marknadsföring.

– Ett relaterat område är all dialog som sker med kunden inför och efter köpen. Omniarch Podcast om E-handel handlade våren 2023 om Marketing Automation, bra lyssning för dig som vill få kunskap om vad MA är och vilka positiva effekter dess implementation i en e-handel kan ha på försäljning, NPS mm.

Mobilhandel

E-handlare måste se till att deras webbplatser och appar är optimerade för mobila enheter. Detta inkluderar att säkerställa att webbplatsen är lätt att navigera på och att bilder och videor laddas snabbt. En kunds önskemål om att genomföra sitt köp via en mobil enhet ska inte vara sämre än köpupplevelsen på en dator med en större skärm. Detta gäller alla steg fram till genomfört köp där e-handlare måste säkra så att tredjeparts gränssnitt fungerar fullt ut.

Augmented/virtuell verklighet

AR/VR kan användas för att skapa mer shoppingupplevelser som talar till flera sinnen samtidigt. Till exempel kan företag använda AR för att låta kunder se hur en produkt skulle se ut i deras hem, eller så kan de använda VR för att låta kunder virtuellt prova kläder och skapa en uppfattning om hur möbler upplevs ur olika perspektiv.

Social selling

Sociala medier är ett kraftfullt verktyg som företag kan använda för att nå nya kunder och öka försäljningen. Företag bör dra nytta av sociala medieplattformar som Instagram, TikTok och Snapchat m.fl. för att marknadsföra sina produkter och engagera sig tillsammans med kunderna.

Analys

Analys är avgörande för e-handelsföretag. Genom att samla in och analysera data kan företag få insikter i kundbeteende och preferenser. Denna information kan användas för att optimera marknadsföringskampanjer, förbättra webbplatsen eller appen och fatta bättre affärsbeslut.

Leveransalternativ

Kunder vill ha flexibla leveransalternativ som uppfyller deras behov och preferenser. Företag bör erbjuda flera leveransalternativ och sätt att få hem sin beställning. En del föredrar hemleverans, för andra passar leverans till ett ombud bättre. Vissa vill ha sakerna snabbt och är villiga att betala mer för det, andra kan vänta och behöver i gengäld inte betala lika mycket i frakt.

Online-reputation

I dagens digitala tidsålder är online-reputation viktigare än någonsin. Företag behöver bygga och upprätthålla en positiv online-reputation genom att svara på kundrecensioner snabbt och professionellt.

Få vår Gross Margin 1+2+3 CalculatorHitta och skala upp lönsamma segment med GM3

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev och få vår GMn-kalkylator i vändande post.
Download our GM1 GM2 GM3 Calculator

Redo att växla upp?
Vi hjälper dig!

Vi är passionerade inför att se, möta och hjälpa dig med dina digitala utmaningar. Ta del av våra beprövade strategier och få hjälp att växa till nya höjder. Vill du vara en del av vår framgångsresa? Boka ett möte så berättar vi mer!

Tala med Omniarch - tillväxtbyrå för E-handel